top of page
  • Seyhan Sevinçler

Kendinizi Sabote Ediyor musunuz?


Bindiği dalı kesmek; kendisi için gerekli ve yararlı olan şeyi kendi eliyle yok etmek.

Diyete başlayıp yarım mı bırakıyorsunuz? Sigaranın zararını biliyor ancak içmekten kendinizi alıkoyamıyor musunuz? Spora başladıktan kısa bir süre sonra bırakmak için yüzlerce bahane mi ortaya çıkarıyorsunuz? Aldığınız yeni yıl kararları bir bir yalan mı oluyor?

Doğru olduğunu bildiğiniz şekilde hareket etmiyorsanız, bir yerlerde kendinizi sabote ettiğinizden emin olabilirsiniz.

Kendini sabote etmek deyimlerimizde yer bulan bir kavramdır. Nasreddin Hoca’nın ünlü hikayesini hatırlayın, “bindiği dalı kesmek” deyimi, kendini sabote etme kavramının tam karşılığıdır.

Kendimizi sabote etmenin altında yatan mekanizmaları ve kalıpları anlayabilirsek, yarattığımız sınırlardan özgürleşmeye başlarız. Kendimizle barışırız ve dünyamızla daha tatmin edici bir etkileşim kurmaya başlarız. İnkardan vazgeçerek, korku, öfke ve diğer zor duygularla yüzleşmek, ve acıyla barışmak hayatımıza daha fazla neşe, mutluluk ve huzur getirecektir.

Duyguları ve durumları kabul etmek, iç savaşın sona ermesine yol açar. Katlandığınız yaraların içindeki bilgeliği bulmak, duygusal özgürlüğünüze kavuşmanıza yol açar. Tek bir zorlu duyguda takılıp kalmak yerine, tüm duyguları hakettiğiniz derecede yaşamaya başlarsınız.

Toksik olan durum duygular değildir, bir duyguya takılı kalmaktır. Her bir duygunun taşıdığı mesajı, yerine getirmeye çalıştığı işlevi keşfetmek kendinizi sabote etmenizi azaltacaktır.

Sahip olmaya değer hissettiğiniz kadar sevgi, tatmin, başarı ve sevinç yaratmak mümkündür. İç sabotajcınızın hayatınızda nasıl çalıştığını tanımlayarak, istediğiniz şeye doğru radikal bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

Çeşitli terapi teknikleri ve meditatif uygulamalar içinize giden aydınlatıcı yolda size yardımcı olacaktır. Kendinizi sabote ettiğiniz yerleri farketmek ve öz şefkati arttırmak bu yolun kazanımları olacaktır.

265 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Başarılı çocuk yetiştirmek isteyenler parmak kaldırsın!

Ebeveyn olma yolculuğu ilk olarak cinsiyet konusunda beklentilerle başlar. Kız olsa... erkek olsa... Çocuğun sağlıksız doğabileceği kaygısıyla insanlar cinsiyet tercihlerini ifade etmeyi bıraksalar da

16 Ağustos ve Sonrası...

1997 yılında Marmara Ünivesite'sinden psikolojik danışman olarak mezun oldum. Yalova'da yaşamayı tercih ettim, ve kendi alanımda iş bulamadım. Kendime hiç uygun olmadığını, ancak deneyimledikten sonra

bottom of page