top of page
Seyhan Sevinçler

Evde Badem Sütü Yapımı


Her ne kadar yeme içme alışkanlıklarımızda süt ve süt ürünleri geniş bir yer kaplıyor olsa da ben artık "inek sütü ineğin yavrusu içindir, benim için değil" fikrine uyarak bitkisel sütler tüketmeye özen gösteriyorum.

Badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi ürünler marketlerde bulunuyor ve hazır almak pratik olabilir ancak hazır ürünlerin içinde şeker ve koruyucu maddeler olabiliyor. Bu nedenle, ben badem sütünü ve hindistan cevizi sütünü evde yapıyorum. Yapması çok kolay olduğu için de üşenmiyorum.

Muhteşem bir kalsiyum deposu olan badem 100 gramında 264 mg kalsiyum içeriyor. Süt alerjisi olanlar, kemik erimesini önlemek için, çiğ beslenme (raw food) kürlerinde süper gıda olarak tüketilebilir.

Badem sütü magnezyum, selenyum, manganez, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve E vitamini içeriyor. Bu mineraller paratiroid bezine, sağlıklı kemik gelişimine, sindirime, bağışıklık sistemine yardımcı olurken, e-vitamini de yaşlanmayı geciktirici etki gösteriyor.

Kendi tüketeceğiniz sütü evde kolaylıkla üretebilirsiniz.

Badem sütü için gerekli malzemeler:

1 bardak çiğ badem

4 bardak su

Ben genelde bademleri akşamdan suya koyuyorum, ertesi güne hazır oluyor. Suda 6-12 saat arası beklemeli. Böylece içinde doğal olarak bulunan bitkisel toksinler etkisizleşiyor.İsterseniz kabuklarını ayıklamadan süt yapabilirsiniz. Ben artan badem posasını peynir olarak kullandığım için kabuklarını ayıklıyorum.

Kabukları ayıklanmış bademleri blender'a koyup, üzerine su ekleyip 3-4 dakika çekiyorum. Sonra bir tülbent yardımı ile süzüyorum. Badem sütünüz hazır. Ben içine tatlandırıcı bir ürün katmıyorum. Bademin aromasını hafifletmesi için suyu biraz fazla katıyorum ve sütü sade olarak kullanıyorum. İsteğe bağlı olarak, vanilya, tarçın gibi ürünlerle aroma katabilirsiniz. Buzdolabında saklamanızı ve taze tüketmenizi öneririm.

Artan posayı atmıyorum. Yazıktır, günahtır. İçine biraz tuz, ağız tadına göre limon suyu ve bir kaç kaşık zeytinyağı katıp karıştıyorum. Sürülebilir bir peynir kıvamında oluyor. Baharat ve sarımsakla çeşnilendirebilirsiniz. Ben çoğunlukla posayı bu şekilde değerlendiriyorum. İsterseniz, kurabiye ve kek ya da krep hamuruna katarak da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

152 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

16 Ağustos ve Sonrası...

1997 yılında Marmara Ünivesite'sinden psikolojik danışman olarak mezun oldum. Yalova'da yaşamayı tercih ettim, ve kendi alanımda iş...

bottom of page